Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2008 21:25 - ... and the beat goes on (party time) Ди Ди Бриджуотър oтново в София на 18.03.2008
Автор: fmgroovy Категория: Музика   
Прочетен: 949 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.03.2008 22:10


Ди Ди Бриджуотър - 18 март 2008
София, НДК зала 1 image Отново София!
Носителката на 2 награди Грами!
Най-великата съвременна джаз певица!
С един проект, който прескача границите между континентите Повече информация за концерта можете да намерите тук:
http://ddb.jazz-plus.com/

Една от най-големите джаз певици в света Ди Ди Бриджуотър, носителка на две награди „Грами”, ще представи в София най-новия си проект. В "Red Earth - A Malian Journey" Ди Ди Бриджуотър смесва гласовете, музиката и традиционните инструменти на Мали със североамериканския джаз език. Певицата обяснява, че проектът е „кулминацията на решението ми да открия африканските си корени”. В това пътешествие ще я придружат едни от най-добрите музиканти и певци от Мали – Кабине Куяте и Мамани Кейта, Муса Сисоко, Якуба Сисоко, Лансине Куяте и Шериф Сумано, както и музикантите от нейната джаз-група Едсел Гомес, Айра Коулман и Минино Гарай (последните двама българската публика познава от концерта на Ди Ди през 2006 г.). С този проект певицата отправя едно от най-важните си музикални послания до този момент. Ди Ди Бриджуотър е артист, който обича да поема предизвикателства и да се впуска в рисковани проекти. Без страх и задръжки, тези й качества я превръщат в може би най-многостранния и вдъхновяващ изпълнител и продуцент на своето поколение. Безспорно тя е най-великата съвременна джаз певица.

image

Ди Ди Бриджуотър е сред малкото артисти с такъв разнообразен набор международни признания. Тя е носител на две награди "Грами", на наградата "Тони", номинирана е за наградата "Лоурънс Оливие". Вече седем години води своето радиопредаване "The Jazz Set" - по NPR (National Public Radio), в което представя оригинални артисти чрез техни изяви на живо. От 1999 г. тя е посланик на Организацията за храни и земеделие на ООН, помагайки в борбата с глада по света.

Ди Ди Бриджуотър е артист, който обича да поема предизвикателства и да се впуска в рисковани проекти. Независима, силна, търсеща - тя винаги е искала да води нещата, а не обратното. Ди Ди Бриджуотър сама е задавала посоката в артистичния си живот, не е чакала нечие благоволение. Оригиналните й проекти, които не са заключени в отделни стилови рамки, а представляват синтез от всички изкуства, я нареждат сред лидерите на съвременната джаз сцена. Поредицата албуми, посветени на велики музиканти (Ела Фитцджералд, Хорас Силвър, Дюк Елингтън и Курт Вайл) й носят две награди Грами, а J"ai Deux Amours - нейният поглед към френския репертоар в джаза (който имахме радостта да съпреживеем преди две години в София ) - отправи предизвикателство към границите на един от най-консервативните жанрове в музиката, френската песен.

Когато човек има опита и натрупаната възраст на времето, той е склонен да послуша вътрешния си глас и да се отдаде на духовния повик. Ди Ди Бриджуотър има куража да поеме по трудния път към Африка, за да намери своите корени и да прегърне забравеното си наследство. В търсене на своите предци, Ди Ди започва своето пътешествие от Бамако - столицата на Мали. През нея протича река Нигер, а името на града идва от думата "бамбара", която означава - място с крокодили. В това място с богата история и с червена почва, Ди Ди намира своя отдавна напуснат дом и създава проекта Red Earth - A Malian Journey.

image

Независимо от очевидното африканско наследство на джаза, много малко американски джаз музиканти са били способни да поставят своята музика на една обща основа с африканската музика. Ди Ди заедно със своите музиканти дели една сцена с малийските певци и си партнира с тях, с типичния им повик и отговор и изпява своите истории, които са в неразривна връзка с тези на малийските певци. Товане е просто джаз с африканска перкусия "за цвят" или африканска музика с нови джаз сола, вплетени неловко в нея. Не! Това е музиката на Ди Ди Бриджуотър, която днес изпява своята афро-джаз песен. Ако го приемете с отворени обятия, ще чуете повика на континета, който казват, че е родил човечеството. Това е едно духовно пътешествие и щом се присъедините към него, мигом ще усетите радостта и празника, които царят на сцената. Потопете се в този духовен пир, танцувайте, пийте с пълни шепи и може би това ще постави началото на вашето бъдещо духовно пътешествие.

Маргарита Борисова



Тагове:   Time,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fmgroovy
Категория: Музика
Прочетен: 1780414
Постинги: 627
Коментари: 1310
Гласове: 1198
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930