Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2008 12:36 - Какво правим (за бетоновозите, софийска община и безхаберието)
Автор: fmgroovy Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6196 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 16.05.2008 00:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ето, какво се случва горе-долу  в кв. "Павлово" от няколко месеца. Кварталът е пълен с новопостроени сгарди, което е много хубаво, но за сметка на това всеки ден по малките улички е пълно с бетоновози с мого голям тонаж, в следствие на което, асфалтът и улиците са в буквално окаяно състояние. От няколко години наблюдавам, как първо софийска община се опитва да "закърпи" улиците в квартала, но малко след като това се случи, други фирми (общински и частни) отново нарязват и съсипват този асфалт за определни нужди. Естествено е (и логично), когато една улица е кърпена, а не асфалтирана изцяло, зардаи метеорологичните условия през годината, по нея да зейнат дупки. Напълно съм наясно, че парите за поддръжка на улиците не стигат. Но не разбирам, защо липсва планирано обновяване на уличната настилка, което да не води до преливане от пусто в празно. Защото в кв. "Павлово" се случва точно това. На практика докато кметът и колегите му се опитват да запълнят дупките в центъра и не само там, на други места частни предприемачи съсипват направеното от общината. Да не говорим, че с всеки изминал ден бетонът в квартала става все повече за сметка на зелените площи. Но това е друга тема. Пред блока, в който аз живея, от няколко дена спират тежкотоварни бетоновози, които оставят двигателите включени (заради разбъркването на бетона, който возят) и освен че тътенът е невъобразим, наблюдавам, как асфалтът под гумите им буквално се пука и потъва. Точно пред  кооперацията на улицата има шахта, която с всеки изминал ден хлътва все повече и повече, а до нея вече е зенала дупка, през която ако мине кола в най-добрия случай може само да изкриви джанта, ако не я види шофьорът. Което пък е много възможно, тъй като улицата е окупирана от бетоновози през деня и няма улично осветление през нощта.

image

image

Опитах се да разговарям с един от шофьорите, но той беше толкова дръпнат и афектиран (явно не съм единственият, опитал се да говори с него през последните дни), че без всякаква причина започна да ми се кара:

- Добре де, не спирай тук, не спирай там, ние по небето ли да летим?
- Ама съсипвате асфалта и тротоарите.
- Е, те да не са твои? Ше ги съсипем, ше ги оправят после. К"во сега?

image

Така на практика мислят повечето шофьори на бетоновози. До някъде са прави, защото това им е работата - да превозват бетон. Но строителният предприемач, който ги е наел, ще построи блока, ще продаде апартаментите и ще си замине. А улиците ще ги ползваме, както живущите в момента, така и новодомците, които тепърва ще дойдат в квартала. И всики ние ще водим отговарна за лошото състояние на улицата столична община. Ама не е точно така. Или поне не изцяло. Защото една стара поговорка казва "Чупи - купи". След като съсъипваш улицата, трябва да я поправиш. И тук е слабото звено в действията на общината. Когато дава разрешение за стореж на даден предприемач, трябва да отчете, вредите, които строежът ще нанесе върху общинската собственост и да го задължи да ги възстанови. Да начертае маршрут, по който ще се движат камионите до определен обект, така че да нанесат възможно най-макло щети на уличната настилка. Иначе колкото и пари да има, колкото и труд да се хвърли, София винаги ще си остане мърляв град, който очарова нас и чужденците единствено с кратерите по улиците и уменията на родните шофьори да се справят с тях. А аз като гражданин не искам това и смятам, че първо ние трябва да изградим самоуважение и нетърпимост към собствените си постъки и след това да искаме това от чужденците. И смятам, че строителните фирми трябва да поемат своята отговорност. ТРЯБВА.

image

Направих няколко снимки на обектите по околните улици, за да ви покажа, както имената на строителните фирми, така и на фирмите, чиято собственост са бетоновозите. Можех да снимам и улицата, но мисля че всеки софиянец знае много добре, за какво иде реч. Само че никой не знае, кога това безхаберие ще спре. Трябва ли да се примиряваме с него? Аз не мисля.

image

Ето така изглеждат нещата днес. По-голямата част от камионите са на фирмата "ЕКО БЕТОН" (www.ekobeton.com). Не знам, какво точно им е "ЕКО", но след тях сигурно ще трябва да дойдат от "ЕКО АСФАЛТ".

Ето  и част от фирмите, които в момента строят в радиус от 100 м. от моя блок:

image

image

image

image


Една от строителните фирми, чиито обект се намира в непосредствена близост до моя апартамент е
"АлбаСоф" ООД. Реших да снимам обекта и таблото, което информира за изпълнителите на строежа, но докато го правех се появи собственикът и ме попита:

- Защо снимаш?

Хм. Интересен въпрос. Когато общината те е задължила да сложиш това информационно табло пред строежа, го е направила с цел, да е ясно, кои са фирмите отговарящи за обекта. И то не на общината, (тя за целта си има папка с документи), а на обществеността. Обясних му, че имам колеги, които искат да си купят апартаменти и смятам да им изпратя снимки на квартала, за да добият представа за него. Щом се оказа, че става дума за покупко-продажба, собственикът се усмихна и ми предложи визитка. Ето интернет адресът на фирмата - http://albasof.com/projects.html

А ето и цитат взет от него:

"Стандарта на този проект ще удовлетворява всички съвременни критерии,както и изискванията на Европейския Съюз. Новия обект се намира в един от най атрактивните и озеленени райони в София. Инфраструктурата, комуникацията и редовния транспорт в този район удовлетворяват напълно изискванията на жителите."

image

Добре де, звучи много съблазнително. Но дори да оправят улицата пред блока, след като го построят, какво ще се случи със съседните улици, на които в момента киснат бетоновозите с часове, докато чакат да им дойде реда да разтоварят товара си. И ако за хората, които посещават сайта на фирмата всичко е наред то ние, живущите наоколо не смятаме, че това което се случва с околните улици  "ще удовлетворява всички съвременни критерии, както и изискванията на Европейския Съюз". Да не говорим, че снимката на обекта, спестява част от действителността, като не отчита, че отсрещната страна на улицата не е зелена ливада, а застроена площ, но това е проблем на всики строителни предприемачи, при изготвяне на офертите за продажба.

Моля, да бъда разбран правилно. Не нападам безпричинно с този текст никоя от фирмите, свързани със стороежа. Сигурно правят чудесни домове и както изглежда и бързо ги разпродават. Но на снимките, които те предлагат в сайтовете си, обикновено блоковете изглеждат прекрасни, заобиколени от много въздух, светлина и зеленина. На практика това не е точно така, а и от тези снимки няма как да разберете, че за да стигнете до дома си, рискувате да разбиете колата си, защото пътят до там може да се нарече по-скоро "сокак" отколкото "улица". А мисля, че няма да им коства много да запазят и доброто състояние на улиците. Напротив - ако го направят със сигурност рейтингът им ще се вдигне. Аз им го пожелавам най-добронамерено. Защото, когато човек е решил да даде много пари за апартамент ново стрителство, той ще има и определени изисквания, както към самата сграда, така и към заобикалящата го среда в квартала. А кв "Павлово" с всеки ден става все по-неатрактивен, както от гледна точка на инфраструкурата, така и по отношение на липсата на зелени площи. Пък и  предлаганата ви гледка към Витоша, може скоро да бъде заменена от вида на строящия се на метри от вас следващ блок. И че така ркламираният "чист въздух в полите на Витоша" отдавна вече е само рекламна фраза, докато в действителност, благодарение на всичките тези строежи улиците са толкова мръсни и прашни, че ако сутринта избършете прахта по перваза на прозореца, вечерта вече няма да си личи. Това логично скоро ще доведе до падане на цените на имотите тук, от което никой не печели.

Защото фирмите обещават на новодомците това:

image

(дизайнерите даже са се поунесли малко, като са сложили и светофар на снимката, какъвто на тази улица никога не е имало, да не говорим за добре изглеждащата улица (каквато, предполагам, тя няма да стане в действителност, макар да тая надежда, че това може да се случи). Към всико това ще прибавя и факта, че става дума за уличка, а не улица и предложената снимка (на улицата, не на кооперацията), въобще не отговаря на деиствителността, като перспектива и размери. Пък и вместо да импровизират със светофара, можеха да поработят малко повече над вида на човешките фигури, които изглеждат много несъразмерни и си личи веднага, че става дума за функцията copy / paste, а не за истинска снимка)

и това

 image

Но никъде по сайтовете на строителните фирми, няма да видите това:

image

и това:

image

и това:

image

и това:

image

и това:

image

Все последици, от "човешката" дейност и на тези строителни фирми. Последици, които (от опит знам),  не само няма да бъдат премахнати скоро, но и ще се задълбочат с времето.

Ами, както се казва - честито на новодомците!


Извинявам се на всички читатели, които посещават блога заради музиката, но смятам, че този проблем трябва да се дискутира, а не да се отминава с лека ръка, както често правим с подобни проблеми на Столицата.


Тагове:   община,   Какво,


Гласувай:
0



1. benra - харесвам
15.05.2008 15:08
всъщност-много Харесвах Павлово.Това е кварталът, който посещавам най-често поради много причини.Всеки път,влизайки по разбитите улици,разминавайки се с поредния бетоновоз,виждайки поредната недоизмислена сграда, от която дори да нямаш добро зрение можеш да надникнеш в интимния живот на съседа...Всеки път се питам-кому е нужно цялото това безумие.
А улиците-но комент.
Чудя се и друго-кога най-накрая ще започнат да се строят жилищни сгради с паркоместа, както е логично и редно?
цитирай
2. анонимен - Добре написано и снимано, но
15.05.2008 15:34
ситуацията е безнадеждна. Не само за Павлово, а за цяла София. Аз живея в един, до скоро, много зелен квартал в полите на Витоша. И кварталът се казва Витоша. Е, и там е така. Опитах се да уведомя общината, и голямата, и районната, какво става при нас. Ефектът беше посещение от строителни предприемачи, които ме молеха да си оттегля жалбите. На самите жалби отговор така и не получих. Обаждах се и питах няколко месеца кога ще ми отговорят и се отказах. Сега се чудя дали да не се преместя в някое село, защото безумието в София преминава всякакви граници.
цитирай
3. fmgroovy - Да бягаме можем.
15.05.2008 15:58
Е не всички, но повечето ми съседи вече препродадоха апартаментите си, възмутени от ситуацията. Но, както обикновено, бягството не решава проблема, а той не е свързан конкретно с моята улица в настоящия момент, а с идеята за правилно планиране, което да доведе до по-малко хабене на общински пари. Защото това в момента, което се случва в повечето квартали на София, води именно до хвърляне пари на вятъра. Пък все си мисля, че в общината няма излишък на средства, а недостиг. Или поне така казват.
цитирай
4. анонимен - В цяла София е така.
15.05.2008 19:16
Какво може да стане, ако Бат Бойко спре медийнитe си изяви и започне да си гледа работата

Според проекта на план за регулация и застрояване на район "Младост" се предвиждат нови строежи в междублоковите пространства върху съществуващи зелени площи, градинки и паркинги!

Предвидените строежи в междублоковите пространства ще унищожат зелени площи, градинки, детски площадки. Това е пряко нарушение на чл.9 и чл.62 от закона за устройство на територията (ЗУТ). Също така съществува наложен мораториум от СОС срещу уплътняването на междублоковите пространства, взето с решение N 117 по протокол N 60 от 13.10.2003г.


Тези протести, възражения и обществено обсъждане е един своеобразен тест за това как се отнася политическа партия ГЕРБ към интересите и тревогите на хората, тъй като и кмета на район "Младост", г-н Петко Дюлгеров, и кмета на София, г-н Бойко Борисов са от тази партия. Хората са им гласували доверие именно с надеждата да бъдат защитавани интересите на жителите на район "Младост" в този случай и на Столицата като цяло.

Тези протести са и тест лично към г-н Бойко Борисов и неговата администрация, че няма да има разминаване между предизборни обещания и действителност.
цитирай
5. анонимен - след проблема с бетоновозите който ...
15.05.2008 20:01
след проблема с бетоновозите който е временен идва другия проблем с пренаселеността на района. не бива на парцел 600 квадрата да се построи сграда с примерно 1000 квадрата. а както и вие забелязвате на картинка сградата е перфектна.така че да му мислят купувачите. улиците там а и не само са пригодени за обитатели на еднофамилни домове
цитирай
6. thedarkangel1977 - eдва ли му е тука мястото за тези р...
15.05.2008 20:04
eдва ли му е тука мястото за тези романи...
прати тоя текст и тия снимки където трябва, па може ида ти обърнат внимание...
макар 4еме съмнява 4е и тогава ще има некав резултат
цитирай
7. fmgroovy - Благодaря.
16.05.2008 01:06
Благодаря, на всички, които посетиха блога и "се напънаха" да прочетат текста. Това все пак означава нещо. Не е много, но е нещо. Защото за един ден над 350 човека разбраха, че такъв проблем има и то не само в кв. Палово.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: fmgroovy
Категория: Музика
Прочетен: 1782084
Постинги: 627
Коментари: 1310
Гласове: 1198
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930